Vaste telefonie alleen maar duurder geworden!

Prijsontwikkelingen vaste telefonie

vaste telefonie xelion

 

Mobiel bellen, sms’en en internetten is sinds 2010 flink goedkoper geworden. De prijzen voor het gebruik van de mobiele telefoon zijn met ruim 20 procent gedaald. Het bellen met de analoge of digitale ISDN vaste lijn werd in diezelfde periode echter ruim 25 procent duurder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hoeveel merkt U daarvan in uw portemonnee?

Mobiel bellen laatste jaren steeds goedkoper

Mobiel bellen werd in 2010 flink duurder, stelt het CBS. In dat jaar werd bij nieuwe abonnementen niet meer per seconde afgerekend. De beltijd werd afgerond naar boven op hele minuten. Langzamerhand daalde de prijs weer omdat de afrekening op hele minuten teruggedraaid zou zijn, aldus de onderzoekers. Dat is echter niet helemaal juist. Nog steeds berekenen veel providers altijd een minimumduur van een minuut, terwijl de gemiddelde oproep korter is. Na de eerste minuut vindt dan afrekening per seconde plaats.  Ook de prijs voor het gebruik van internet op de mobiele telefoon zou de laatste jaren in prijs zijn gedaald.

Bellen met een vaste lijn 25 procent duurder

Volgens het CBS veranderden de prijzen voor het abonnement en het bellen via een analoge telefoonlijn nauwelijks in de periode van 2010 tot halverwege 2012. Daarna werden de prijzen jaarlijks in stappen verhoogd tot het huidige niveau, dat meer dan een kwart hoger zou liggen dan in 2010. In de loop van de tijd zijn veel mensen overgestapt naar een bundel, waarbij digitale vaste telefonie in een abonnement wordt gecombineerd met internettoegang en vaak ook met televisie. De prijzen voor dergelijke alles-in-1 pakketten zijn nu 9 procent hoger dan in 2010.

Stijging vooral door de Starttik

 

De stijging is voor het grootste deel te wijten aan de starttik die bij ieder gesprek berekend wordt. Inmiddels rekenen sommige providers tot wel 9 cent starttik per gesprek! Als je dan weet dat een gesprek gemiddeld vaak onder de 2 minuten ligt, ziet U dat de starttik soms meer dan 60% van de gemaakte kosten voor zijn rekening neemt, iets wat mensen nogal eens vergeten bij het vergelijken van vaste telefonie aanbieders.

 

Virtual PBX van A1 met Xelion

 

Bent u op zoek naar een andere aanbieder voor uw vaste telefonie? Kijk niet verder en vergelijk de tarieven op VirtualPBX de Hosted Telefonie dienst van A1 op basis van Xelion, de meest geavanceerde Hosted Telefonie oplossing. De gespreks tarieven liggen gemiddeld ruim 35% onder die van de grote aanbieders zoals KPN. De starttik is zelfs meer dan 65% goedkoper!