Managed Service Provider wat is het en heb ik hem nodig?

Heb je een MSP (managed service provider) nodig als je naar de cloud overstapt? Dat is een vraag waar veel IT-managers mee rondlopen.

Managed Service Provider A1 Internet

De waarheid over de Cloud

Het korte antwoord is dat het gebruik van een MSP complementair kan zijn aan een cloudstrategie. Sterker nog, in mijn consultancywerk, worden MSP’s de laatste jaren in ongeveer 80 procent van de clouddeploymentprojecten toegepast.

Heb je een MSP (managed service provider) nodig als je naar de cloud overstapt? Dat is een vraag waar veel IT-managers mee rondlopen. Het korte antwoord is dat het gebruik van een MSP complementair kan zijn aan een cloudstrategie. Sterker nog, in mijn consultancywerk, worden MSP’s de laatste jaren in ongeveer 80 procent van de clouddeploymentprojecten toegepast.

MSP’s stellen je in staat een gedeelte of de gehele IT-operations uit te besteden, zodat je meer directe controle kunt uitoefenen op infrastructuur en applicaties – het lijkt op het gebruik van een hosted of colocatie datacenter. Als je naar de cloud outsourcet, vermindert je controle omdat je een gedeelde infrastructuur gebruikt die minimale aanpassingen verdraagt om de schaalvoordelen van de cloud zo optimaal mogelijk van toepassing te laten zijn – en dat gebeurt daarbij door de bank genomen tegen een lagere prijs.

MSP’s kunnen ook als aanvulling in plaats van alternatief voor de cloud functioneren. MSP’s kunnen cloudintegratie of cloudverbindingen bieden die IT assets laten inrichten binnen een combinatie van managed services en publieke cloudiensten; of zelfs via een enkele MSP. De MSP vormt zo niet alleen de beheerlaag tussen de enterprise en de publieke cloud, maar ook voor de assets die bij de MSP draaien.

Deze architectuur bestaande uit drie tiers (enterprise, MSP, cloud), is voor organisaties vaak eenvoudiger te beheersen.

Maar er zijn meer voordelen:

Zo richten sommige MSP’s zich specifiek op bepaalde branches, waarmee ze veelvoorkomende diensten voor deze bedrijfstakken bieden. Vooral voor healthcare, retail en productie vind je veel MSP’s. De meeste publieke cloudleveranciers richten zich niet op specifieke branches, wat betekent dat een op een branche gerichte MSP publieke clouddiensten in context kan plaatsen, om beter aan te sluiten bij branchespecifieke processen en compliance.

Een ander voordeel is dat het gebruik van MSP’s om publieke cloudgebaseerde resources beter te benutten een goede brug vormt om meer diensten en applicaties naar de cloud over te brengen. De MSP kan zijn ervaring inzetten om je snelheid in deployments te brengen en je te wijzen op IT-assets die niet voor cloud geschikt of daar op korte termijn klaar voor zijn.

Als het gaat om MSP’s en de cloud is het geen vraag van het een of het ander, maar draait het vaker om de juiste mix.

Wilt u meer informatie over aangeboden cloud diensten en mogelijkheden die de cloud u geeft? Neem vrijblijvend contact met ons op telefonisch via 0513-646493 of per email: info@a1.nl

Voor meer ICT en Cloud gerelateerde nieuws berichten kijk op onze website van A1 Internet uit Heerenveen

Op zoek naar Hosted Telefonie / Telefonie in de Cloud of Vast-Mobiel integratie? Kijk op onze dochterpagina Virtual PBX uit Heerenveen

U wilt tijdbesparend vergaderen? Kijk eens op 2Conference telefonie in de cloud voor telefonisch of video vergaderen